Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Хроничен бронхит

Какво представлява хроничният бронхит?

Бронхитът е възпаление на бронхите. Хронично означава, че състоянието продължава дълго време. При хроничния бронхит симптомите са налице в продължение на минимум три месеца в годината най-малко две последователни години.  

Причини за хроничен бронхит

Тютюнопушенето е основната причина за хроничния бронхит. Когато се вдишва тютюнев дим, той дразни дихателните пътища, което води до повишено образуване на секрет. Хора, които са били изложени дълго време на други дразнители на дихателните пътища, като химически вещества или прах, могат също да развият хроничен бронхит. 

Как хроничният бронхит засяга организма

Хроничният бронхит е продължително заболяване, при което лигавицата на бронхите е постоянно възпалена. Това води до повишено образуване на секрет, който блокира дихателните пътища и затруднява навлизането на въздуха през тях. 

Симптоми на хроничен бронхит

Основният симптом на хроничния бронхит е кашлицата, която не изчезва с месеци и почти винаги е свързана с отделянето на храчки. Пациентите също така могат да имат проблеми с дишането и усещане за стягане в гърдите. 

Тежест на хроничния бронхит

Хроничният бронхит е сериозно продължително заболяване. Ранната диагностика и лечение, заедно с отказа от тютюнопушене и избягването на пасивното пушене, могат да подобрят качеството на живот. Въпреки това пълното възстановяване е малко вероятно при хора, страдащи от тежък хроничен бронхит. 

Рискови фактори за появата на хроничен бронхит

Рисковите фактори за хроничен бронхит включват:  

  • Тютюнопушене 

  • Астма  

  • Чести предшестващи инфекции на дихателните пътища 

  • Чести инфекции на дихателните пътища в детска възраст 

Превенция:

За пушачите най-важната мярка е да спрат тютюнопушенето. Препоръчва се също избягването на прах и химически вещества.