Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Пневмония

Какво е пневмония?

Точно както бронхитът, пневмонията е инфекция на дихателните пътища. Разликата е, че пневмонията достига до по-далечни отдели на дихателните пътища в сравнение с бронхита. 

Illustration of man coughing up mucous, which is a symptom of pneumonia
Illustration of man coughing up mucous, which is a symptom of pneumonia

Причини за възникване на пневмония

Пневмонията е възпаление на белите дробове, причинено от бактерии, вируси или гъбички. Най-честите причинители на пневмония при възрастни са бактериите. Грипният вирус е най-често срещаният сред вирусите, които могат да инфектират дихателните пътища и да причинят пневмония при възрастни. 

Как пневмонията засяга организма

Инфекцията на долните дихателни пътища причинява възпаление на алвеолите, което води до напълването им с течност и гной. 

Симптоми на пневмонията

Също както при бронхита, симптомите на пневмония обикновено включват суха или влажна кашлица и висока температура. Възможно е също така да се появят втрисане и затруднено дишане.  

Тежест на пневмонията

Симптомите на пневмония могат да бъдат леки или тежки. Много фактори влияят на тежестта на пневмонията, като например видът на микроорганизма, който причинява инфекцията на дихателните пътища, възрастта на пациента и общото му здравословно състояние. Пневмонията може да бъде по-сериозна при деца под 5-годишна възраст, възрастни хора над 65-годишна възраст, хора с някои придружаващи заболявания, като сърдечна недостатъчност, диабет или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), и хора, които имат отслабена имунна система. 

Рискови фактори за появата на пневмония

Много фактори, като възраст, тютюнопушене и други заболявания, могат да повишат риска от развитие на пневмония. 

Пневмонията може да засегне хора от всички възрасти. При две от възрастовите групи обаче рискът от развитие на пневмония и от по-тежкото ѝ протичане е по-висок:  

  • Деца под 2 години, тъй като имунната им система е все още недоразвита.  

  • Хора на възраст над 65 години, защото с процеса на стареене в имунната система настъпват промени.  

Други фактори, които повишават риска от пневмония: 

  • Тютюнопушене 

  • Наскоро прекаран грип 

  • Заболявания на дихателните пътища, като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), бронхиектазия или кистична  фиброза (муковисцидоза)  

  • Прием в интензивно отделение, особено при използване на апарат за поддържане на дишането  

  • Проблеми с откашлянето, напр. поради инсулт  

  • Проблеми с преглъщането 

Превенция

  • Ваксините могат да помогнат за предпазване от някои видове пневмония. Налични са ваксини за предпазване от пневмония, причинена от пневмококови бактерии или грипен вирус. Ваксините не могат да предпазят от всички случаи на инфекция. Въпреки това хората, които развиват пневмония след ваксиниране, имат по-леки симптоми с по-кратка продължителност и по-малко сериозни усложнения в сравнение с тези, които не са ваксинирани. 

  • Добрата хигиена, т.е. миенето на ръцете с вода и сапун за премахване на микробите, е друг начин за предпазване от пневмония.  

  • Отказът от тютюнопушене предпазва от развитие на пневмония, тъй като то уврежда способността на дихателните пътища да се очистват и да се предпазват от микроби.  

  • Поддържането на здрава имунна система чрез упражнения и здравословно хранене също е полезно за предпазване от пневмония.  

Консултирайте се незабавно с лекар, ако Вие или Вашето дете имате следните симптоми:

висока температура; втрисане; влажна кашлица, която не се подобрява или се влошава; задух при извършване на нормални ежедневни дейности; болка в гърдите при дишане или кашлица; внезапно влошаване след настинка или грип.