Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
A woman who has the common cold is lying in bed looking at a fever thermometer
A woman who has the common cold is lying in bed looking at a fever thermometer

Причини за появата на настинка

Настинката обикновено се причинява от вируси. Известни са над 200 различни вируса, които могат да причинят настинка. Настинката засяга хора по целия свят и може да възникне по всяко време на годината, като е най-честа през зимата между месеците октомври и март за северното полукълбо и по време на дъждовните сезони. 

Вирусите на настинката се разпространяват чрез малки въздушни капчици, които се отделят, когато болен човек киха, кашля или си издухва носа. Човек може да се зарази, ако е в близост до болен от настинка, а също така и ако докосне очите, носа или устата си, след като се е допрял до предмет, замърсен с вируси на настинката, като играчка или дръжка на врата.  

Родителите често се заразяват от своите деца, които на свой ред се заразяват от други деца. Настинката може да се разпространи бързо в училищата или детските градини. Хората с настинка са най-заразни през първите два до три дни от заболяването. Обикновено настинката не е заразна след първата седмица.  

Как настинката засяга организма

Инфекцията обикновено започва от гърлото и после засяга носа. 

Симптомите на настинката

Настинката най-често причинява запушен нос или хрема и кихане. Болки в гърлото и кашлица също са чести симптоми. 

Кашлицата обикновено започва с кратка суха фаза и преминава във влажна през следващите два дни преди отново да се превърне в суха кашлица.  

Симптомите включват главоболие, умора, мускулни болки и загуба на апетит.  

Настинката при възрастните и по-големите деца  може да протече с или без висока температура. При малките деца, от друга страна, температурата често достига 37,7° до 38,8°C. Обикновено един от симптомите преобладава, но това може да се промени в хода на заболяването. 

Симптомите обикновено са най-изявени два до четири дни след началото на настинката. При възрастните те отзвучават в рамките на седем до десет дни. Въпреки това кашлицата може да продължи по-дълго, дори до три седмици. При децата настинката трае по-дълго, отколкото при възрастните, като обикновено отзвучава в рамките на десет до петнадесет дни, а кашлицата продължава средно 25 дни. 

Тежест на настинката

При хора в добро здравословно състояние настинката е самоограничаващо се заболяване, което означава, че ще отшуми за няколко дни. При възрастни и деца с астма обаче настинките са най-честата причина за появата на хрипове и обостряне на астмата. Настинката може да доведе и до потенциално по-сериозни бактериални инфекции, като синузит, ушни инфекции, бронхит и пневмония. 

Следните групи са с най-висок риск от развитие на усложнения вследствие на настинка:  

  • Деца под две години  

  • Бременни жени  

  • Хора на възраст над 60 години  

  • Пациенти с дългогодишни заболявания на дихателните пътища, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)  

  • Пациенти с дългогодишно сърдечно или бъбречно заболяване  

  • Пациенти със захарен диабет или друго метаболитно нарушение  

  • Пациенти със заболявания, които потискат имунната система  

  • Пациенти, приемащи лекарства, които потискат имунната система 

Настинката е най-честата причина за отсъствие от училище при децата и от работа при възрастните. 

Рискови фактори за появата на настинка

Децата се разболяват от настинка по-често, отколкото възрастните. Докато възрастните страдат от настинка два или три пъти в годината, децата може да боледуват до осем пъти годишно. 

Превенция

За да се намали рискът от развитие на настинка, възрастните и децата трябва да си измиват ръцете, след като си издухат носа, използват тоалетната, сменят пелени, както и преди хранене или приготвяне на храна. Повърхности, които се докосват често, като кранчетата на мивката или дръжките на вратите, трябва да се почистват редовно. Може да се използват хартиени вместо хавлиени кърпи. 

Укрепването на имунната система може да помогне на организма да се пребори с инфекцията. Избягването на тютюнев дим, който е причина за много здравословни проблеми, включително и настинки, може да помогне на имунната система. Пиенето на много течности и достатъчният сън също могат да подсилят функцията на имунната система. 

Кога да отидете на лекар :

Повечето симптоми на настинка изчезват до една седмица. Ако обаче Вие или Вашето дете имате проблеми с дишането или не се чувствате добре след 7-10 дни, е препоръчително да се консултирате с лекар.