Как да избегнем влажната кашлица

Предпазване от заболявания, съпроводени с влажна кашлица

Кашлицата е симптом на много заболявания. По-долу можете да разберете как да предотвратите някои от заболяванията, които са съпроводени с влажна кашлица.

Предпазване от остър бронхит

Следните мерки могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с остър бронхит:

  • Мийте редовно ръцете си, за да намалите контакта с вируси и бактерии.
  • Всяка година се ваксинирайте срещу грип.
  • Посъветвайте се с Вашия лекар дали да се ваксинирате срещу пневмония, особено ако сте на възраст над 60 години.
  • Спрете тютюнопушенето.
  • Носете маска върху устата и носа си, когато използвате химически вещества, които дразнят белите дробове, като боя, препарат за отстраняване на боя или лак.

Предпазване от хроничен бронхит

За пушачите най-важната мярка е да спрат тютюнопушеното. Препоръчва се също избягването на прах и химически вещества.

Предпазване от настинка

За да се намали рискът от развитие на настинка, възрастните и децата трябва да си измиват ръцете, след като си издухат носа, използват тоалетната, сменят пелени, както и преди хранене или приготвяне на храна. Повърхности, които се докосват често, като кранчетата на мивката или дръжките на вратите, трябва да се почистват редовно. Може да се използват хартиени вместо хавлиени кърпи.

Укрепването на имунната система може да помогне на организма да се пребори с инфекцията. Избягването на тютюнев дим, който е причина за много здравословни проблеми, включително и настинки, може да помогне на имунната система. Пиенето на много течности и достатъчният сън също могат да подсилят функцията на имунната система.

Предпазване от пневмония

  • Ваксините могат да помогнат за предпазване от някои видове пневмония. Налични са ваксини за предпазване от пневмония, причинена от пневмококови бактерии или грипен вирус. Ваксините не могат да предпазят от всички случаи на инфекция. Въпреки това хората, които развиват пневмония след ваксиниране, имат по-леки симптоми с по-кратка продължителност и по-малко сериозни усложнения в сравнение с тези, които не са ваксинирани.
  • Добрата хигиена, т.е. миенето на ръцете с вода и сапун за премахване на микробите, е друг начин за предпазване от пневмония.
  • Поддържането на здрава имунна система чрез упражнения и здравословно хранене също е полезно за предпазване от развитие на пневмония.
სად შევიძინოთ?