Какво представлява кашлицата?

Кашлицата е защитен рефлекс, който е автоматичен отговор на организма. Подобно на други рефлекси, като кихане или мигане, кашлицата предпазва организма, в този случай дихателните пътища, от дразнители. Дихателните пътища са снабдени с нерви, които реагират на дразнители и изпращат сигнали до мозъка. В отговор мозъкът изпраща сигнал обратно към мускулите на гръдната стена и корема за бързо и дълбоко вдишване, последвано от много бързо издишване, в опит да се отстрани дразнителят. Този ефективен и почти мигновен отговор се нарича кашлица.

Млада жена, облечена със зимни дрехи, кашля в салфетка

Кашлицата може да изтласка въздух и частици от дихателните пътища със скорост до около 80 километра в час.

Защо кашляме?

Кашлицата помага за очистване на дихателните пътища от дразнители като прах, микроорганизми, токсини и др. Кашлицата също така играе важна роля за отстраняване на секрети от дихателните пътища. Дихателните пътища физиологично произвеждат малко количество секрет, който покрива с тънък слой повърхността на бронхите и ги поддържа влажни.

Този слой действа като ефективна защитна бариера срещу дразнители, които могат да бъдат вдишани, и е важен за предпазване на дихателните пътища. Секретът непрекъснато се придвижва в посока към устата от малки реснички, разположени в бронхите, наречени цилии. Те придвижват секрета от бронхите към гърлото, където той се преглъща. Спорадичната кашлица има за цел да придвижи секрета и не оказва отрицателно въздействие върху организма.

Детайлна диаграма показва различни отдели на дихателните пътища, свързани с кашлицата.

  1. Просвет/лумен на бронхите
  2. Тънък слой секрет
  3. Малки реснички (цилии)
  4. Бронхиална лигавица

Научете повече за Флавамед®

სად შევიძინოთ?