Как действат дихателните пътища?

Устройство на дихателните пътища

Обикновено въздухът се вдишва през носа. Когато организмът се нуждае от повече въздух, носът не винаги е най-ефективният начин за доставянето му в белите дробове. Ето защо дишането през устата понякога може да е необходимо, особено по време на физическо усилие.

След като навлезе в носа или устата, въздухът се движи надолу по трахеята или дихателната тръба. Трахеята се разделя на ляв и десен бронх. Те водят до белите дробове, където продължават да се разклоняват. Най-малките разклонения завършват с малки въздушни сакове, наречени алвеоли.

Здравите бели дробове съдържат обикновено над 300 милиона алвеоли. Ако се разгърнат, тяхната повърхност би покрила площ равна на два тенис корта.

Алвеолите приличат на малки гроздове, прикрепени към бронхите. Всяка алвеола е заобиколена от малки кръвоносни съдове. Това е мястото, където кислородът, който вдишваме, се обменя с въглероден диоксид.

Вдишаният от нас въздух съдържа кислород. Кислородът е газ, който участва активно в осигуряването на организма с енергия. Той навлиза в кръвоносните съдове през алвеолите в белите дробове. Въглеродният диоксид е газ, който се произвежда от организма като отпадък. За да се освободи тялото от въглеродния диоксид, този газ се транспортира от организма в малки кръвоносни съдове на дихателните пътища. Непотребният въглероден диоксид напуска кръвта през дихателните пътища, като навлиза в алвеолите и се издишва от белите дробове.

Редовното вдишване на кислород и издишване на въглероден диоксид е много важно за правилното функциониране на организма.

Диаграма на горната част на тялото, която показва устройство на дихателните пътища

Устройство на дихателните пътища:

  1. Нос
  2. Уста
  3. Гърло
  4. Трахея (дихателна тръба)         
  5. Бели дробове
  6. Бронхи

Функция на дихателните пътища

Функцията на дихателните пътища е да доставят кислород в организма и съответно да извеждат въглеродния диоксид. Кислородът, вдишван от въздуха, осигурява процесите за набавяне на енергия. Въглеродният диоксид е отпадъчен продукт на организма. За да функционира организмът добре, е необходимо регулярно кислородът да навлиза в кръвта, а въглеродният диоксид да се извежда.

Как дихателните пътища ни предпазват от дразнители?

Дихателните пътища могат да ни предпазят от дразнители по няколко начина.

Илюстрация, която показва дихателните пътища през носа и устата

Нос

При вдишване носът действа като филтър, който предотвратява навлизането на големи частици в долните дихателни пътища.

Илюстрация, която показва бронхиалната лигавица и малките реснички, наречени цилии, които покриват бронхите в дихателните пътища

Секрет и реснички

Ако дразнител навлезе в бронхите, той ще попадне в тънкия слой секрет върху лигавицата, наречен мукус. Този секрет непрекъснато се придвижва към устата с помощта на малки реснички, наречени цилии. Ресничките придвижват секрета от бронхите към гърлото, където се преглъща. Организмът прави това инстинктивно.

Илюстрация на мъж, който кашля в ръката си

Кашлица

Друг защитен механизъм на дихателните пътища е кашлицата. Кашлицата възниква в резултат на дразнене на бронхите. Кашлицата може да отстрани секрета от дихателните пътища по-бързо от ресничките.

სად შევიძინოთ?